Polaganje Robnikov in Ureditev Poti

Polaganje tlakovcev je izredno dobra odločitev za ureditev okolice, saj je tlakovec naravni produkt, ki ne škodi okolju, ker zemlja z njim še vedno normalno »diha«. Tlakovci so enostavni za čiščenje in izredno trdni v vseh vremenskih razmerah. Pri polaganju tlakovcev je pomembna trdna osnova, ki je v večini primerov drenažni pesek. Lahko se položijo tudi na betonsko osnovo.

Delo začnemo tako, da si s pomočjo količkov in vrvic označimo območje tlakovanja. Sledi odstranjevanje travne ruše in izkop terena v globini 20 do 40 cm. Nastali izkop zasujemo z drobljenim peskom ali drobljencem premera do 32 mm. Nasuti pesek z valjanjem ali nabijanjem dobro utrdimo, da ne more priti do posedanja. Pri tem opravilu ne smemo pozabiti na izvedbo ustreznega naklona v smeri odtekanja vode. Ta naj znaša 1 do 2,5 %. S tem preprečimo zadrževanje vlage in vode pod in na tlakovani površini. Na tako pripravljeno podlago nasujemo še 3 do 5 cm debel sloj peska ali mivke granulacije od 0 do 8 mm. Pesek poravnamo s pomočjo lesene letve, da zagotovimo ravno podlago.

Ko imamo pripravljeno podlago, se lahko lotimo polaganja tlakovcev. Širina fug naj znaša od 3 do 5 mm. Za uravnavo višine si pomagamo s plastičnim kladivom. 

Tlakovce, ki so položeni na robovih tlakovanega območja, zabetoniramo v podlago. Na ta način preprečimo, da bi se s časoma razlezli izven tlakovanega območja. Robove lahko zaključimo tudi z Robniki, ki so lahko nad nivojem tlakovcev ali pa v isti ravnini. Tako kot tlakovce, zabetoniramo tudi robnike na ustrezno globino.

Po končanem polaganju nam ostane le še fugiranje. Ob suhem vremenu po površini posujemo kremenčevo mivko in jo s pometanjem vnesemo v odprtine med tlakovci. Odvečno kremenčevo mivko pometemo s površine tlakovcev in speremo z vodo. Mivka bo namreč preprečevala pomikanje tlakovcev in bo utrdila tlakovano površino. Priporočeno je, da postopek fugiranja ponovimo čez 14 dni.

Tlakovci so primerni za zunanje terase, dvorišča, Tlakovanje pločnikov, poti ali parkirišča.

Pri gradnji poti lahko uporabljamo različne materiale. Vsak material ima svoje značilnosti.

betonski tlakovci različnih barv in oblik so odlično gradivo. Polaganje tlakovcev je izredno dobra odločitev za ureditev okolice, saj je tlakovec naravni produkt, ki ne škodi okolju, ker zemlja z njim še vedno normalno »diha«. Tlakovci so enostavni za čiščenje in izredno trdni v vseh vremenskih razmerah. Pri polaganju tlakovcev je pomembna trdna osnova, ki je v večini primerov drenažni pesek. Lahko se položijo tudi na betonsko osnovo.

betonska podlaga je primerna za dovozne in široke sprehajalne poti. Če je pravilno izdelana, je odporna, sicer pa kaj rada razpoka. Poti lahko razčlenimo tudi z lesenimi deskami ali pasovi opek. Pri tem nam ni treba graditi razteznostnih pasov, ki so sicer nujno potrebni, da ne pride do razpokanja betona ob spremembah temperature.

betonske plošče so lep nadomestek za beton. So različnih velikosti, barv, oblik in tekstur. Lahko jih polagamo tesno skupaj ali pa med njimi pustimo špranje.

Travnate poti so primerne za povezavo med različnimi travnatimi deli. Biti morajo dovolj široke, ker ne vzdržijo pogoste hoje.

Peščene poti so preproste, lepega videza in poceni. Pri njihovi gradnji moramo pripraviti primerno podlago. Poti morajo biti obrobljene s trdnimi Robniki (betonski, leseni), da se pesek ne razširja izven poti.

Kamnite plošče lahko tvorijo poti stopnih kamnov. Na površini, ki je predvidena za pot, utrdimo podlago, nato pa vsakih nekaj centimetrov položimo kamnito ploščo nepravilnih oblik, ki mora biti tako velika, da lahko človek na njej stoji brez težav. Primerne so za poti okoli vodnega vrta, v gozdnatem delu,…

Leseni tlaki so primerni za naravne dele vrta. V senčnih in vlažnih predelih na njih drsi, zato jih obložimo z zajčjo ograjo ali kake druge vrste mrežo. Les mora biti dobro impregniran sicer hitro propade. Primeren les je kostanjev, hrastov ali macesnov. Uporabni so tudi odsluženi železniški pragovi.

Primeren material je tudi lubje ali koščki lesa. Ko propade nanj nasujemo novega. Primeren je za otroška igrišča. Lubje je primerno tudi za poti med zelenjavnimi gredami. 

(2015) Vse pravice pridrzane Gradnje Bitici / Tel. 051-734-009 & 051-232-154 & 051-822-265 / info@gbitici.si / Zupanova 6, 4208 Sencur