Postavljanje in gradnja ograj

Ograje spremljajo človeka skozi vso njegovo zgodovino, v današnjih časih pa najrazličnejše tipe ograj funkcionalno in estetsko vključujemo v naš dom. Poleg varovanja lastnine ograje zagotavljajo vašemu domu varnost

Vsekakor pa ne smemo zanemariti estetske komponente ograj. Ograje morajo namreč poudariti tudi lepoto vašega doma, ne glede na to, iz kakšnih materialov so. Pri izbiri materialov in izgleda vrtnih, balkonskih in drugih ograj je potrebno upoštevati tudi obliko objekta ter okolice, v kateri se vaš dom nahaja.

Tako poznamo:

- stopniščne ograje,

- balkonske ograje,

- vrtne ograje.

Vrste ograj (materiali)

Za ograje uporabljamo predvsem les ali kovino. Navpični nosilni stebri so lahko tudi kamniti. Lesene ograje se uničijo prej kot kovinske. Izberite vedno le globinsko impregniran les. Lesene ograje so lahko videti zelo elegantno, če so narejene iz lepo oblikovanih letev. Pobarvane ali polakirane lesene ograje so še posebej privlačne, potrebujejo pa redno barvanje in so zato zahtevnejše za vzdrževanje.

Kovinske ograje so narejene iz žične mreže ali kovanega železa. Tudi tu ločimo funkcionalne in okrasne ograje.

Postavitev ograje

Za stabilnost ograje je pomembno zasidranje navpičnih nosilnih stebrov in razdalja, v kateri so stebri postavljeni. Leseni ali kovinski stebri naj bodo zasidrani 60 cm globoko v tla, in sicer s pomočjo betonskega temelja (30 x 30 cm), leseni stebri pa lahko tudi s pomočjo kovinskega čevlja (cev) ki se zabije v tla.

Tudi kamniti in sezidani stebri morajo biti zabetonirani 60 cm globoko v tla. Zelo privlačne in funkcionalne so tudi sezidane zaključne obrobe, ki zadržijo vodo, da ne škropi in teče po ograji. Temelji naj bodo prav tako globoki 60 cm, da ne pride do poškodb zaradi zmrzali.

 

 

(2015) Vse pravice pridrzane Gradnje Bitici / Tel. 051-734-009 & 051-232-154 & 051-822-265 / info@gbitici.si / Zupanova 6, 4208 Sencur